Gemeente Vlaardingen virtualiseert grafische desktops met VDI-Appliance.com

“Als je virtualiseert, moet je het ook goed doen en niet ergens halverwege stoppen”, vonden ze bij de IT-afdeling van de gemeente Vlaardingen. Toen er in de loop van 2015, na een succesvol verlopen project, 450 standaard desktops waren gevirtualiseerd, gingen ze dus nog even door. Een tiental zwaardere, grafische desktops moest nog worden gevirtualiseerd.

 

Deze zwaardere ‘fat client’ desktops werden in Vlaardingen vooral ingezet om er het 3D CAD-programma Microstation op te draaien. Vlaardingen gebruikt deze software voor taken op het vlak van geo-informatie. Maar ook AutoCAD, Adobe Illustrator, Adobe Indesign en Adobe Photoshop worden in de gemeentelijke organisatie gebruikt en vereisten tot voor kort zwaardere stand alone machines. De performance van deze machines liet te wensen over, vertelt systeembeheerder Willem van der Meer. “Het beheer ervan was naar verhouding te tijdrovend. Virtualiseren zou een oplossing bieden, alleen wisten we toen nog niet precies hoe we dat moesten aanpakken. Het was duidelijk dat we onze standaard VDI-Appliances, die we inzetten voor het virtualiseren van de reguliere desktops, niet zouden kunnen gebruiken voor deze zwaardere taken. Er was duidelijk extra power nodig.” Extra power Aanvankelijk werd hiervoor een krachtiger uitvoering van de VDI-Appliance ingezet met meer geheugen aan boord. “De performance daarvan was duidelijk beter dan die van een standaard VDI-Appliance,” vertelt Van der Meer, “maar de beeldopbouw bij de grafische applicaties verliep toch nog niet helemaal vlekkeloos.” Toen IOdis begin 2016 een nieuwe serie VDI-Appliances op de markt bracht, die gecertificeerd zijn voor NVIDIA Grid, besloot de IT-afdeling hier eerst zelf een maand mee proef te draaien. Toen deze test succesvol verliep, werd de proef uitgebreid naar drie operationele werkstations. Ook deze proef had een positief resultaat en daarop schafte de gemeente twee van deze speciale VDI-Appliances aan, waarmee de totale VDI-omgeving nu uit 16 VDI-Appliances bestaat. Op de IT-afdeling hebben deze devices intussen bijnamen gekregen. De standaarduitvoering wordt in Vlaardingen een ‘pizzadoos’ genoemd, de NVIDIA-versie een ‘tekendoos’.

 

Specialistisch werk
Het inregelen van de kaart van NVIDIA is wel werk voor specialisten, benadrukt Van de Meer. “Onze it-dienstverlener DHS assisteerde daarbij. Op zichzelf is de kaart redelijk standaard, maar er is wel een aparte driver nodig die ervoor zorgt dat VMWare hem herkent. De toewijzing van het geheugen op deze kaart vindt vervolgens plaats in de master image die je maakt. Voor onze gewone desktops is dat 64 MB en voor de grafische desktops 4 GB. Als vuistregel hanteert Van de Meer 50 gebruikers per Appliance. “Dat biedt voldoende ruimte om pieken op te vangen. Het hangt ook van het soort werk af. Met alleen tekstverwerken kun je met gemak honderd gebruikers op een Appliance hebben en dan houd je nog ruimte over om pieken op te vangen.”

 

Overzichtelijk beheer
Van der Meer is al meer dan dertig jaar in de IT werkzaam. Aanvankelijk had hij wat koudwatervrees rondom het virtualisatietraject. “Ik was bang dat ik minder mogelijkheden zou krijgen, omdat alles standaard wordt. Maar toen kwam de applicatievirtualisatie en nu kun je echt alle kanten op. Je hebt eerder meer mogelijkheden. Dankzij dit virtualisatietraject is de werkdruk beduidend afgenomen. Ik hoef nu minder vaak brandjes te blussen, wat vaak zo was toen alles nog op afzonderlijke werkstations draaide. Het beheer is ook eenvoudiger en overzichtelijker geworden. Ik kan nu alles doen vanuit één console.”

 

Ook kostentechnisch is het een geslaagd project, onderstreept hij. “Ten opzichte van de oude situatie spreek je toch al gauw over een besparing van zo’n 50 procent op de hardware.” En de gebruikers van de fat clients? “Toen ze eenmaal vertrouwd waren met de nieuwe gevirtualiseerde grafische desktop, wilden ze hun oude machines niet meer terug,” vertelt Van der Meer lachend. “Deze oplossing was tot hun verbazing sneller en vloeiender in de beeldopbouw. Bovendien kunnen ze er voortaan mee flexwerken. Wat wil een mens nog meer?”

 

Uitdaging: Virtualisatie van zwaar-grafische desktops
Oplossing: VDI-Appliance met NVIDIA GRID
Resultaat: Betere performance, lagere kosten door besparing op hardware en efficiënter beheer, plaats onafhankelijk werken mogelijk gemaakt.

 

 

Geplaatst in nieuws.