• Thuiswerken de nieuwe standaard!
    “Is uw omgeving hierop voorbereid?”

  • Accelerate your performance with
    VDI-Appliance.com

Flexwerken met zwaar grafische workloads?

VDI-appliance.com en NVIDIA GRID maken het mogelijk. Voor zware grafische toepassingen is geen aparte, krachtige desktop computer meer nodig. Dankzij de nieuwe generatie appliances van VDI-Appliance.com die gebruik maken van de NVIDIA GRID technologie kunnen op elk device – zelfs op tablets – grafische workloads draaien, zonder verlies van performance

Een uitkomst voor tekenaars en CAD-ontwerpers die locatie-onafhankelijk willen werken. Maar ook voor ‘gewone’ gebruikers die bijvoorbeeld veel met video werken.

Hoe maak je flexwerken met zware grafische workoads mogelijk?

De basisvoorwaarde hiervoor is de aanwezigheid van een virtualisatielaag binnen de IT-infrastructuur op basis van VMware ESX, Microsoft’s Hyper-V of XenServer. Veel organisaties beschikken al over deze software omdat deze al eerder werd geïnstalleerd bij projecten gericht op server- en desktopvirtualisatie.

Als deze laag aanwezig is dan hoeft er enkel een geschikte appliance, bijvoorbeeld de IO-275 van VDI-Appliance.com, aan de virtualisatielaag te worden toegevoegd. Deze appliance is voorzien van NVIDIA GRID technologie.

Deze technologie kan worden vergeleken met de grafische kaart die door gamers wordt gebruikt in hun computer. Alleen is dit een kaart voor meerdere (CAD of anderszins grafische) gebruikers binnen het netwerk. Deze moet over voldoende rekenkracht beschikken en – minstens net zo belangrijk – uit de voeten kunnen met de software die ontwerpers gebruiken (*)

Krachtig hart Tot voor kort ontbrak precies dit stukje standaard hardware nog dat nodig is voor het virtualisatieproces van zwaardere grafische toepassingen, maar NVIDIA heeft daar nu in voorzien met NVIDIA GRID. Dit is een speciale serverkaart voor gevirtualiseerde omgevingen. Als deze kaart in een appliance van VDI-Appliance.com wordt opgenomen en van voldoende geheugen en snelle CPU’s wordt voorzien, ontstaat een krachtig hart voor het gevirtualiseerd werken met zware grafische workloads.

De VDI-Appliance ‘powered by’ NVIDIA GRID is inmiddels operationeel bij tientallen organisaties. Onder meer bij gemeente Capelle aan den IJssel, opleidingscentrum Innovam en Waterschap Vallei en Veluwe.

Veel voordelen

Eén van de voordelen van deze oplossing is dat zware grafische data nu op één centrale plek wordt geconcentreerd, vertelt Berend Stertjan van it-dienstverlener Fastbyte. Stertjan is specialist end user computing en is bij veel implementaties van VDI-Appliance.com betrokken geweest. “Dat je die zware data centraliseert heeft vanzelfsprekend voordelen voor het beheer, maar zeker ook op het punt van de informatiebeveiliging. Je kunt nu je bestanden in het datacenter afschermen en tekenaars over de hele wereld laten werken aan die bestanden waar ze rechten voor hebben. Alle andere blijven dan afgesloten.” Stertjan hoort vaak van ontwerpers hoe prettig ze het vinden dat ze nu overal kunnen werken, onafhankelijk van de plek van hun desktop. “Ze bevestigen bovendien dat je met deze oplossing stukken sneller werkt. De bestanden laden namelijk sneller in en de rendering verloopt sneller. Ook organisaties die veel met video werken, zoals opleidingsinstituten, media- en internetbedrijven, hebben baat bij deze snellere performance.” Het omslagpunt waarop de investering bovenop performance- en beveiligingsvoordelen ook nog eens kostenvoordelen gaat opleveren ligt volgens Stertjan doorgaans bij omstreeks acht gebruikers (heavy graphical users).

(*) VDI-Appliance.com met GRID technologie ondersteunt onder andere AutoCAD, Revit en SolidWorks